Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Stress smitter dine børn!

Sådan undgår du at smitte dine børn med stress

Trine Rønnov

Stresslæge

Skriv til medarbejders email
Skriv til medarbejders email
Du vil sikkert hellere stikke en stegegaffel i øjet på dig selv end at indrømme det – at du ligner din mor. Men det gør du! Vores vaner, tanker, overbevisninger og adfærd, stammer fra vores forældre – de er tillærte og kopierede. De smitter… stress smitter dine børn…

Tanker og vaner på autopilot

Måske har du for vane at skifte karkluden, hver dag og folde den pænt sammen efter brug. Måske har du tendens til at sige ’pas på’ til alt hvad dine børn gør. Måske sidder du aldrig ned før alle gøremål er klaret. Måske er du verdensmester i at tænke i katastrofescenarier…’hvad nu hvis…’. Måske fokuserer du altid på alt det, der kan gå galt i stedet for på hvad, der kunne gå godt. Måske kommer du altid flyvende ind ad døren 5 minutter for sent. Måske pudser du sko hver onsdag, som din mor altid har gjort. Måske gemmer du dig ude i skuret, hver gang der er optræk til konflikt, som din far altid har gjort. Måske… Måske …. Alt sammen små vaner, tankemønstrer og adfærd, vi har set og oplevet hos vores forældre som børn. Som har sneget sig ind i os og er groet fast og blevet til vores. Små ting, vi er mere eller mindre bevidste om, fordi vi har gjort det så mange gange, at de nu kører på autopilot. Tanker og vaner, der har sat sine store, brede neurale spor i vores hjerne og styrer os… mere end vi styrer dem. Det gælder både det gode vi har fået med, men også det, som ikke støtter os og som både kan være uhensigtsmæssigt og usundt for os.

Hvad giver du videre?

Stress blandt børn er et stigende problem. Men er der noget at sige til det? Kender du nogen, som ikke er presset i hverdagen, som ikke har svært ved at få tiden til at slå til. Som ikke løber med vindblæst hår og tungen ud af halsen i et forsøg på at følge med hamsterhjulet? … de findes vel. Men de er vist i undertal… Hvor tit hører dine børn ikke: ’Kom nu skat, vi har travlt’, ’Skynd dig, ellers når vi det ikke’ ’Er du ikke sød at få lidt fart på’  og til sidst ’KOM NUUUUUU….!!’  eller ’Du skal også have lavet lektier og så skal vi nå at pakke din gymnastiktaske og så skal vi have lavet mad og vi skal nå til Taekwondo og så skal vi lige have købt en gave til Valdemars fødselsdag og bagt boller til klassefesten og tante Odda kommer i weekenden, så vi skal liiiiige….’ Der er fart på! Og hvis vi ikke selv kan følge med, ja så kan børnene det i hvert fald heller ikke. Kan du genkende det? Måske fra dengang børnene var små, hvis de ikke er det længere.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Stress smitter

Du kender det helt sikkert selv. Måske du har en kollega, chef eller veninde, der altid er lidt småhektisk eller stresset. Som hele tiden taler om alt det han/hun skal nå, om hvor travlt hun har, at hun slet ikke kan overskue det hele. Alt hvad der komme ud af munden er det samme, der barer kører i ring, om og om igen, i et uhyggelig opskruet, hektisk tempo. Det påvirker! Medmindre man er udstyret med et overnaturlig Teflon-panser, der får det hele til at prelle af. Men det er ikke kun den stressede stemning, der smitter vores børn. Det er lige så meget vores måde at takle stress på – vores tilgang til tilværelsen. Et barn, der kommer fra en familie, med en ’det skal nok gå alt sammen’ og ’når vi det, så er det helt fint, når vi det ikke, ja så er det jo ikke jordens undergang’ tilgang til livet end en ’aaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh vi når det aldrig, åh nej, det er en katastrofe…!’ Der er stor sandsynlighed for at barnet fra først nævnt familie (alt andet lige) opbygger en større resistens i forhold til stress. At det barn bliver udstyret med en ’bedre’ programmering i forhold til stress, da han/hun vil lærer og kopiere sine forældres tilgang til tingene – de sundere tankevaner omkring det at have travlt. For i sidste ende er det det, det hele drejer sig om – vores tankesæt eller programmering – der vil afgøre, hvor stærkt vi står, eller hvor nemme vi er at vælte når stormen raser. Ganske enkelt vores tilgang til tilværelsen.

Selvværd og selvtillid

Kan du huske at din mor roste dig for dine tegninger, dine resultater i skolen, dine evner til en sportsgren – dine præstationer…? Vi var, og er, stadig som forældre verdensmestre i at booste vores børns selvtillid. Altså deres evner. Selvtillid er tillid til egne evner. Når vi fokuserer på det vores børn gør og præsterer er det, deres selvtillid vi opbygger. Vi fortæller dem faktisk, at de kun er gode nok når de præsterer… Det er selvværdet vi skal opbygge. Man kan sagtens være fuld af selvtillid men samtidig føle sig helt værdiløs. Altså som om at man ikke er noget værd. Selvværd er vores opfattelse af os selv. Det er det, vi tænker om os selv, vores tro på vores eget værd – at vi er gode nok, som vi er, at vi er elskeværdige og har ret til vores plads i verden. Som forældre er det vores fornemmeste og vigtigste opgave at booste selvværdet. Et stærkt selvværd er det bedste fundament for at stå stærkt i livet. Det gælder om at rose vores børn for dem de er, og ikke hvad de gør. Vise dem verbalt og fysisk, at vi elsker dem præcis som de er og for dem de er. Det er aldrig for sent – uanset barnet alder 4 år eller 37… 🙂 Vi er mange, der er vokset op med et lavt selvværd, og overbevisninger at vi kun var gode nok, hvis vi præsterede, var dygtige og leverede resultater, hvilket har har ført hos ned at stressens barske sti…

Bliv bevidst om dine vaner, tanker og adfærd

For både ens egen, men også ens børns skyld (uanset deres alder…), kan det være en god idé at blive bevidst om det, som i dig selv skaber stress. Hvordan agerer du under pres? Når der fx er mange gøremål, deadlines, mødetidspunkter m.m. Hvordan er din tilgang til hverdagen og livet generelt? Optimist? Pessimist? ”Katastrofist”…? Hvordan har du det med forandringer og manglende kontrol? Står fast, stabilt og robust med rødderne godt og dybt begravet i den stærke muld? Eller er du mere som en mælkebøtte, der bliver blæst for alle vinde ved det mindste vindpust. Hvor god er du til at sætte dig selv først? Skal alle andre have det godt før du selv kan slappe af og nyde? Eller prioriterer du tid til dig selv, hvor du kan nyde og lade op? Hvad fortæller du dig selv, om dig? Er du god nok? Er du vigtig? Hvad er du værd…? Bliv observatør på din indre autopilot. Bliv bevidst om de vaner, tanker, overbevisninger som støtter dig, og de som ikke gør, ved at observere dine tankevaner! De som spænder ben for dig og som giver dig stress. For det er bare det, det er: vaner – tankevaner der KAN ændres, til bedre, sundere og mere opbyggende tankemønstrer.

Mindfulness – en vej til større bevidsthed

Mindfulness og herunder meditation er et godt redskab til større bevidsthed om de tanker, der styrer os, så vi får mulighed for at vælge de støttende tanker til og de nedbrydende fra. Under meditation (når al anden støj er filtreret fra) bliver vi nemmere bevidste om det, der styrer os – vores autopilot – vores vaner, adfærd og overbevisninger. Forskning viser i øvrigt, at meditation kan ændre den måde, vores hjerner fungerer på, så vi bliver mere modstandsdygtige i livet. Igennem mindfulnesstræning kan man opnå en større indre stabilitet, mental frihed og glæde. Vi bliver ganske enkelt bedre i stand til at vælge, hvordan vi vil reagerer i de situationer livet byder os.

Det er aldrig for sent…

Det kan lade sig gøre, at ændre sin indre programmering, sine tankesæt, tankemønstrer, tankevaner, overbevisninger og de leveregler, vi har nedarvet og som livet har givet og lært os. Og det er helt essentielt, hvis man vil ud af sin stress – på den lange bane. Hvis ikke vanerne brydes, vil stressen komme igen, det er garanteret! Det er derfor en af de væsentligste brikker i min stressbehandlings metode AMSI®. Her arbejder vi med at bryde dine gamle overbevisninger og mønstre, og den stressramte lærer at sætte sig selv fri, så de ikke spænder ben for dem igen. På den måde vil de også selv give sundere, bedre mere opbyggende mønstrer videre til deres egne børn – og hvem vil ikke give sine børn de bedste forudsætninger i livet? Du kan læse mere om min stressbehandlings metode AMSI® her.

Sygemeldt med stress – hvornår er jeg klar til arbejde igen?

Stress smitter dine børn!

Arbejdsrelateret stress er blot en skrøne

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2023

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev