Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Robusthed – starter med Ro

Robusthed handler først og fremmest om ro

Trine Rønnov

Stresslæge

Skriv til medarbejders email
Skriv til medarbejders email
Igennem 10´erne var arbejdsgivernes buzzword robusthed – de søgte robuste medarbejdere, som en reaktion mod den kraftige stigning af sygemeldte med stress. Her i starten af 2020 findes annoncerne stadig. Når jeg som Stresslæge læser den slags jobannoncer kan jeg ikke undgå at mærke et lille stik i hjertet, og tænke på de potentielt stakkels mennesker, der ender i de job, hvor der sandsynligvis skal leveres mere end sundt er. Og jeg kan kun ønske og håbe at som er endt i de jobs, virkelig besidder robusthed! Ikke i den forstand som arbejdsgiverne sandsynligvis efterlyser i annoncerne, med at præstere og levere mere end gennemsnittet. Men at de besidder uanede mængder ro, modstandskraft og et solidt ståsted, så de er i stand til at passe på sig selv, kender deres værd og sætter deres grænser.

Det burde hedde ro-busthed

For robusthed handler først og fremmest om ro – at have ro i sindet, ro i hovedet, ro i maven uanset, hvor meget stormen raser. At kunne bevare troen og roen når der er allermest brug for det. Vi skal alle igennem livets op- og nedture og det er i sidstnævnte at vi virkelig får testet vores robusthed. Hvordan vi takler og kommer igennem skilsmisse, sygdom, fyring, sorg, jobstart, omorganiseringer osv. Vi kan ikke kontrollere vores omgivelser eller vores liv. Men vi kan lære, selv at vælge hvordan vi vil have det. Vi kan træne vores evne til at finde ro og til at bevare roen når livet udfordrer.

Kend dit værd og prioriter dig selv

Det er på den hårde måde, at jeg og mine klienter, har lært, at man kun kan passe på alt det og dem man holder af, hvis man passer på sig selv og prioriterer sig selv først. Det handler i alt sin enkelthed om at vælge sig selv til og sætte sig selv øverst. For nogen vil det måske virke egoistisk, men i sidste ende risikerer man at svigte sine omgivelser, hvis man svigter sig selv. Jeg vil derfor til hver en tid kalde det hensynsfuldt frem for noget andet.

Ro-busthed gennem selvværd

Dit selvværd spiller en stor rolle når det gælder robusthed og ro i maven. Kender du dit eget værd vil du i langt højere grad være i stand til at være tro mod dig selv – til at sige til og fra. Har du udviklet stærke rødder vil du stå langt stærkere i stormen og have tiltro til dine egne evner og kæmpe for dig selv. Er rodnettet derimod spinkelt, vælter du lettere i stormen. Du vil måske arbejder dobbelt så hårdt for at bevise dit værd i din stræben efter anerkendelse, og levere over evne. Måske vil du lægge et endnu større pres på dig selv end din chef gør og samtidig fortælle dig selv at det ikke er godt nok, at du ikke er god nok. Det har langsigtede konsekvenser. Lavt selvværd og negative tanker udløser stresshormoner i kroppen og giver uro i maven. Du ender med at blive din egen stressfaktor.

Et stærkt ståsted med stærke relationer

Et stærkere ståsted gennem stærke relationer er også med til at skabe robusthed. Forskningen viser nemlig, at de som har tætte relationer kan klare et større stresspres end de som ikke har. Ligeledes har stressramte med nære relationer nærmere ved at komme ovenpå igen. Det at have et fællesskab er en væsentlig grund til at vi bedre kan klare belastende forhold. Det er her vi henter energi, her vi kan læsse bekymringer og tanker af, her vi kan få sparring, opmuntring og trøst. Men det er også her vi henter et godt grin og sjove oplevelser – den bedste modgift mod stress i kroppen. Og er det ikke også vores familie og venner, der et langt stykke af vejen, er det der virkelig betyder noget og giver livet mening og fornemmelsen af ro i maven?

Sov dig til ro-busthed

Dertil kommer søvn, kost, motion… som vi alle ved. Men især søvn er en essentiel ingrediens når det gælder robusthed. Vi kender det alle. Har vi ikke sovet godt er overskuddet tæt på ikkeeksisterende. Roen i maven er erstattet af uro i hele kroppen, svigtende koncentration og manglende evne til problemløsning, uoplagthed, kort lunte, minus overskud og ubeslutsomhed. Et simpelt men effektivt middel mod søvnløshed er at lægge sig ind til sin mand/kone/kæreste, hvis du er i besiddelse af en sådan og er i et godt forhold, hvor det føles naturligt og rart. At ligge tæt, og føle nærvær, frigiver nemlig lykkehormonet oxytocin, det sænker dit kortisol niveau, og giver dig RO til at falde i søvn.

Tænk dig ro-bust

Kender du de der mennesker, der bare altid ligner nogen der lige har vundet i Lotto og som altid kan finde det positive i selv den værste tænkelige lortesituation? Dem som altid har et smil på læben. Som aldrig brokker sig over noget og sjældent giver udtryk for bekymringer. De som er udstyret med et lyst sind, og har udviklet en evne til altid at fokusere på det positive og finde eventyr i selv de mindste udflugter. Vores egentilstand dvs. hvordan vi har det, er styret af sindet – her findes nøglen, til selv at bestemme hvordan vi vil have det – nøglen til ro i sindet. Det er vores sind, der tolker den verden og den virkelighed vi færdes i. Det er produktet af de erfaringer vi har gjort os igennem livet og de overbevisninger vi har fået deraf. Det er vores sind, der kommunikerer med hjernen. Det er her tanker og følelser udløses. Når du bekymrer dig og tænker ’hvad-nu-hvis’ og katastrofetanker, sætter det alarmberedskabet i gang. Alle celler i din krop modtager stresshormoner, som produceres i binyrerne som en reaktion på dine tanker. Når du bliver usikker, vred, presset eller oplever frygt vil dine celler fyldes med adrenalin og noradrenalin samt langtids-stresshormonet kortisol. Vi er derfor faktisk selv herre over om vi vil fylde vores krop med stresshormoner eller med de populært kaldte lykkehormoner. Det handler om at træne sine tankemønstrer, ved at danne nye erfaringer og nye overbevisninger og på den måde skabe nye spor i hjernen. Det kræver at vi er bevidste om vores tanker og om det, som styrer os, hvilket er et af de helt store fokusområder i vores stressbehandling. Vi kan træne os til at vende fokus på det positive. Til at få vores hjerne til at søge efter det som giver os energi. Vi kan træne vores pyt-grænse og afkode eller omdirigere vores ’hvad-nu-hvis’ og katastrofe tænkning. Og på den måde få ro i sindet og vinde kontrol over vores egentilstand.

Mindfulness – en vej til ro

Mindfulness er et fantastisk redskab til at få ro i hoved og i krop. Mindfulness er også robusthedstræning, en træning der kan forandrer hjernen. Forskning viser nemlig, at mindfulness kan ændre den måde, vores hjerner fungerer på, så vi bliver mere modstandsdygtige over for mentale forstyrrelser. Igennem mindfulnesstræning vil man opleve en større indre stabilitet, mental frihed og glæde, så man i sidste ende selv bliver i stand til at vælge, hvordan man reagerer i de situationer livet byder dig, store som små, privat som professionelt.

Ro – er blevet en mangelvare

Jeg hører det ofte hos mine stressramte – de efterlyser ro. Ro er blevet en mangelvare i vores travle hverdag, det er svært ved at finde tid og sted til. Hvor tit sker det egentlig, at vi kan finde et øjebliks stilhed, hvor vi ikke skal forholde os til noget, hvor der ikke er støj eller informationer i overflod. Og hvad sker der egentlig med os når vores hjerne hele tiden skal bearbejde alt det den bliver udsat for? Vores hjerne har brug for ro, stilhed og pauser så den kan danne nye hjerneceller, så den kan sortere, smide ud eller omprogrammere lageret information fra kortids til langtidshukommelsen. Vi har brug for ro til at aktivere den del af vores autonome nervesystem, der skaber balance i kroppen, så den kan reparere sig selv og restituere. Men det er også i roen, at vi åbner op for bevidstheden om de tanker, der styrer os, så vi får mulighed for at vælge de støttende tanker til og de nedbrydende fra. I roen bliver vi bevidste om det der styrer os, vores vaner, adfærd og overbevisninger, som spænder ben for vores trivsel. Det er i roen vi bliver kreative, finder løsningsmuligheder til aktuelle problemstillinger. Og netop evnen til problemløsning er også essentiel for ens mentale robusthed.

Jeg ønsker dig ro og stilhed

Og det er faktisk blevet en handelsvare – ro og stilhed. Der udbydes og sælges silent retreats, mindfulnessophold, silent walks, der findes meditative haver, meditationkurser og meget mere. Alt sammen et udtryk for et behov. Hos Stresslægen har vi af samme grund et retreat sted dybt inde i den svenske skov, hvor der er absolut  ’tystnad’. Vi har alle behov for ro. Og vi har alle brug for at styrke og træne vores ro-busthed, hvis vi vil fortsætte med at leve i denne hektiske og komplekse verden og styre uden om stress. Mit håb for dig er, at du søger den ro du behøver – hver dag. At du vil prioritere at træne og styrke din ro-busthed – der hvor du har brug for det. Og at du samtidig går en stor stor bue uden om jobannoncer, der søger robuste medarbejdere.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Sygemeldt med stress – hvornår er jeg klar til arbejde igen?

Stress smitter dine børn!

Arbejdsrelateret stress er blot en skrøne

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev