Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Ikon

Stressramt

Hør, hvad du skal gøre, hvis du er stressramt, og hvad der sker i krop og hjerne.

Pil

Har du ikke overskud til at læse artiklen så se i stedet videoen her

Stress er en helt naturlig, men kompleks, biologisk mekanisme, der igangsættes ved opfattelse af fare. Mekanismen er yderst hensigtsmæssig, da den gør kroppen kampklar, så vi kan yde vores ypperste under trusler og farer i vores omgivelser. Stress går først hen og bliver skadelig, når en person over en længere periode har været udsat for en fysisk, psykisk eller følelsesmæssig overbelastning eller traume, der har sat sig i kroppen som en tilstand af konstant alarmberedskab. Over tid vil det nemlig medføre en skadelig belastning af hele systemet.

Stressramt – Det sker i hjernen

Længerevarende stress påvirker ikke kun kroppen, men også vores hjerne. I hjernen sidder et lille område kaldet Amygdala. Amygdalas funktion er at reagere på farer i vores omgivelser. Det er den del af hjernen, der igangsætter vores alarmberedskab, og som gør os i stand til at kæmpe eller flygte. Det er her, der sendes besked fra, om at der skal udskilles stresshormoner fra binyrerne. Det er også i Amygdala, at vores følelsesmæssige hukommelse sidder. Amygdala vokser sig fysisk større under længerevarende stress. Det medfører et øget mentalt alarmberedskab. Som stressramt begynder man at fokusere på alt, hvad der kan være farligt omkring én. Der opstår en slags tunnelfokus, hvor det eneste vi får øje på, er udfordringer og problemer. Samtidig med at Amygdala vokser, skrumper den del af hjernen, der kaldes Hippocampus. Hippocampus er det sted i hjernen, der regulerer vores stress og skaber mental ro og balance. Det er også den del af hjernen, der ser muligheder og løsninger, når vi er udfordret og presset. Der opstår dermed en selvforstærkende proces, der forklarer, hvorfor det som stressramt er så svært selv at få øje på problemet og, ikke mindst, løsningen på, hvordan man får sit liv tilbage på sporet.

Stressramt – få den rigtige hjælp, hurtigt!

Jo hurtigere, man som stressramt får hjælp, jo bedre bliver ens udsigter for fremtiden – på både kort og langt sigt. Start med at kontakte din læge og få evt. en sygemelding, hvis det er det, der skal til – det er det oftest. Tal med din chef og undersøg herigennem, om din arbejdsgiver har en aftale med et akut stressbredskab, så du kan få hjælp med det samme af en ekspert på området. Det er helt afgørende, at man som stressramt får den rigtige hjælp fra en med indsigt og speciale i stress, som er opdateret på den nyeste forskning inden for stress og behandlingsmetoder. Det er afgørende for varigheden af stresstilstanden, på både kort og langt sigt, så stressen aldrig opstår igen, for det er desværre mere reglen end undtagelsen, at når man først er blevet ramt af stress, ja, så er der stor risiko for at stressen vender tilbage igen - og igen og igen resten af livet. Det kræver den rigtige stressbehandling at blive stressfri, så stress aldrig opstår igen. Det er ikke nok med redskaber, der kan holde stressen nede eller håndtere det, som stresser én, med strukturer, uddelegering m.m. Det kræver stressbehandling at blive stressfri, dvs. klarlæggelse og behandling af årsagerne bag stressen, ændring af vaner, overbevisninger, tankemønstre m.m. Stress opstår ikke nødvendigvis kun af overbelastning; stress handler lige så meget om den måde, vi går til verden på og opfatter os selv og vores omgivelser i den. Du kan læse mere om stressbehandling her. Du er også velkommen til at tage vores stresstest her på siden eller booke en samtale om din situation og stress med stresslæge Trine Rønnov her. Vi er her for dig, og vi er eksperter på området.

Få hjælp til håndtering af din stress i Stresslægens nyhedsbrev.
Tilmeld dig her

Vi skal have din tilladelse for at kunne kontakte dig, og sende dig mails. Ved tilmeldingen her, modtager du automatisk Stresslæge.dk's ugentlige mails med inspiration og tilbud.

Du kan til hver en tid framelde dig de ugentlige mails, enten ved at trykke "unsubscribe" nederst i mailen, eller ved skriftlig henvendelse til os på info@stresslaege.dk .

Find gode råd om stress

icon

Smut forbi vores blog og få hjælp til at finde vejen ud af din stress

Bliv klogere på stress her

Brug for en snak?

icon

Jeg sidder klar til at tale med dig om din situation og stress

Book en samtale her

Kontakt os

icon

Adresse

Assensvej 506-510
Faldsled, 5642 Millinge

Email

info@stresslaege.dk

Telefon

+45 23 46 24 02

Stresslæge Logo

Assensvej 506-510, Faldsled, 5642 Millinge
Email: info@stresslaege.dk
Tel: +45 23 46 24 02

Copyright © Stresslaege.dk 2024

Stresslæge Logo
Stresslæge Logo
Stresslæge Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev